İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Yazılım
  3. Masaüstü Uygulama Geliştirme Rehberi

Masaüstü Uygulama Geliştirme Rehberi

Masaüstü uygulama nasıl geliştirilir,nereden başlamalıyım ?

gui-2457114_1280

Bu yazımızda masaüstü uygulamalarını nasıl geliştirebileceğimizi ve nereden başlamamız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Nedir Bu Masaüstü Uygulama ?

Masaüstü uygulamanın ne olduğundan ve çok bildiğimiz örneklerinden başlayalım. Masaüstü uygulamalar bilgisayarımızda yüklü olarak bulunan uygulamalardır. Şimdi bilgisayarınızın masaüstünü inceleyin. Burada gördüğümüz çoğu uygulama birer masaüstü uygulama örneğidir. Hepimizin bildiği gibi Microsoft’ un uygulamalarından olan ve hepimizin de kullandığı Word,Excel gibi uygulamalarda masaüstü uygulama örneklerindendir. Microsoft Word uygulamasının ilk piyasaya çıkış tarihi 1983’tür.Buradan bu sektörün ne kadar uzun zamandır aktif olduğunu ve ne kadar köklü bir kütüphanesinin olabileceğini az çok tahmin edebiliriz.

Hangi Dili Kullanmalıyız ?

Öncelikle, Dünya’da en çok kullanılan programlama dil olan Java’nın masaüstü uygulama sektöründe de lider olduğunu söyleyebiliriz.

Aslında farklı bir alternatif olarak C# dilini de kullanabiliriz. Ama Java’nın en çok tercih edilme sebeplerinden biri de geniş bir kütüphanesinin olmasıdır. Bu kütüphanelerin çoğu yazılımcı dostudur. Programcının uygulamalarını hazır yapılarla ve fonksiyonlarla kolay bir şekilde geliştirebilmesini ve tasarımcı tarafından kendisine verilen arayüzün tamamen aynısını kolay bir şekilde uygulamaya aktarabilmesini sağlar. Bir çok veritabanıyla da kolay bağlanabilmesi sayesinde ileri seviye uygulamalarda hem hızlı hem de düzenli bir şekilde çalışabilir.

Bu kütüphanelerin en büyük örneği Java Swing kütüphanesidir. Hazır butonlar, yazı kutuları gibi bir çok özellik sürükle bırak özelliğiyle kullanılabilir. Sürüklediğimiz her yapının özelliğini hem kod kullanarak hem de basit değiştirme özellikleri sayesinde kolaylıkla değiştirebiliriz. Böylece aslında geniş bir tasarım kütüphanesine de otomatik olarak sahip olmuş oluruz.

Var olan kütüphaneler dışında yaptığımız uygulamalardan kendi kütüphanemizi de oluşturabiliriz. Böylece daha sonra yapacağımız uygulamalarda önceden hazırladığımız ya da yapmış olduğumuz kalıpları kopyala yapıştır yaparak kullanabiliriz. Bu şekilde yaptığımızda hem kendi tasarım kalıplarımızı belirleriz hem de ne kadar zor olursa olsun her türlü uygulamayı kısa sürede tamamlayabiliriz.

Yorum Yap

Yorum Yap