Bu yazımızda yazılıma nasıl başlanmalı, ilk olarak hangi dil öğrenilmeli, sonrasında ne yapmak gerekir bundan bahsedeceğiz.
Aslında bu başlıkla araştırdığınız her yazıda karşınıza “algoritma ve programlama mantığını öğrenmekle başlayın” tarzı tavsiyeler okuruz. Ama bana göre hiç temelimiz yokken algoritma öğrenmeye çalışmak, bu bilgimizi üst seviyeye çıkarırken zorlanmak bizi yazılımdan soğutabilir. İlk olarak kendimize bir dil seçmeliyiz. Bu yazımızda hangi dili seçebileceğinizi bulabilirsiniz.
Yeni başlayanların yaptıkları en büyük hatalar büyük bir hevesle başlayıp daha sonradan bu sektörden uzaklaşmalarıdır. Herhangi bir dili öğrenmeye başlayıp bu dilin zor konularına geldikten sonra sıkılıp yeni bir dili en başından öğrenmekte büyük bir hatadır. Öncelikle seçeceğimiz dili ne kadar zor olsa da tüm mantığıyla ileri seviye öğrenmek bundan sonra öğrenmek istediğiniz yeni diller ve teknolojiler içinde kolaylık sağlar. Çünkü bir dili ileri seviyede öğrenmek programlama mantığını büyük bir ölçüde anlamanızı sağlar. Genel olarak bakarsak programlama dillerinin kullanım amaçları farklı da olsa mantıkları tamamen aynıdır. Aralarındaki fark solarak duyacağımız söz dizimleridir. Belirli bir dili programlama mantığıyla öğrendikten sonra bundan sonra öğreneceğiniz dillerin aslında sadece söz dizimlerini yani syntax’lerini öğreniriz.Bu da bizi büyük bir zaman kaybından kurtarır.
En önemli şeylerden birisi de acele etmemektir. Programlama dilleri kısa zamanda ya da belirli bir zamanda öğretilmez. “40 Saatde Java Öğren” tarzı kurslar ve yazılar tamamen satış stratejisinden ibarettir. Herkesin öğrenme seviyesi farklı da olsa 40 saat içinde herhangi bir programlama dilini öğrenmek mümkün değildir. Yeni başlayanlar genelde kısa zamanda geri dönüş alamadıkları için bu işi bırakırlar. Belirli bir zamana kadar sonuç almasanız da hiç beklemediğiniz bir anda çok şey öğrendiğinizi ve harika şeyler yapabileceğiniz anlayabilirsiniz.
Peki ileri seviyeye geldik şimdi ne yapmalıyız ?
Şimdi ise öğrendiğimiz dilin farklı teknolojilerine ya da başka bir dile geçiş yapabilirsiniz.Zaten en başta öğrendiğiniz dilde algoritma ve programlama mantığımız büyük ölçüde oturmuş olacaktır. Yine de tabi ki algoritma için ayrı bir çalışma yapmakta ve bilgi birikimimizi yükseltmekte fayda var.
Kısaca özetlemek gerekirse programlama dilleri arasında sıkılıp geçiş yapmak hatalıdır ve size zaman kaybettirir.Yeni bir dil öğrenirken tam anlamıyla öğrenmek için sabretmek ve azimli çalışmak oldukça önemlidir.