Bu yazımızda serinin 2. dili olarak seçilen PHP dilini ele alacağız.
PHP genelde sunucu taraflı iletişim yani, back-end kısmı için kullanılan ve HTML içine gömülebilen betik bir dildir. İlk olarak Rasmus Lerdorf tarafından kendi ana sayfasına gelen kullanıcıların verilerini toplamak için geliştirilmiştir. Popülerliği günden güne artmaya devam edince Lerdorf, PHP dilini açık kaynaklı bir proje olarak yayınlamıştır. Bu sayede geliştiriciler tarafından günümüzdeki halini alıncaya kadar geliştirilmesini sağlamıştır.
Python dilinde olduğu gibi PHP dilini de pek çok farklı alanda kullanabiliriz. Ama programcılar tarafından en çok tercih edilen kullanım yeri web projelerinin back-end kısmıdır. Bunun başlıca sebebi de HTML kodlarının içine PHP kodlarını gömebilmemizdir.
Bunun haricinde WordPress (kod kullanmadan site yapmaya olanak sağlar) PHP kullanılarak yazılmıştır. Yani WordPress eklentilerini PHP kullanarak yeniden oluşturabilir ya da baştan yapabilirsiniz.
İstatiksel olarak bakmak gerekirse web sitelerinin %80’i PHP kullanmaktadır. Bloglar, e-ticaret siteleri, tanıtım siteleri, sosyal medya platformları gibi bir çok türde içerik üretebilirsiniz.
Öğrenmesi de oldukça kolaydır. Hem Türkçe kaynaklardan hem de kendi sitesindeki belgelerden rahatlıkla öğrenebilirsiniz. PHP’yi çoğu dilden ayıran özelliklerinden birisi de internet üzerinde bir çok PHP blog sitesi bulunmasıdır. Karşılaştığınız herhangi bir sorunun çözümünü bu sitelerde sorulmuş önceki soruların cevaplarından bulabilir ya da kendiniz soru oluşturabilirsiniz.
Back-end tarafında en sevilen özelliği ise MySQL, DB2, Sybase , Oracle gibi en çok kullanılan veritabanları ile entegre bir şekilde çalışabilmesidir.
Özetlemek gerekirse ;
- Çok amaçlı kullanılan bir programlama dili olsa da genel olarak web sitelerinin dinamik şekilde çalışması için kullanılır.
- Yeni başlayanlar için hem öğrenmesi hem de uygulamaya geçirme açısından oldukça basit bir dildir ama ileri seviye programcılar tarafından daha profesyonel işler içinde kullanılır.
- Bir çok veritabanıyla entegre çalışabilir.
- WordPress ile site ve eklendi geliştirmek için bir numaralı dildir.