Responsive web tasarım nedir?
Responsive web tasarım; bilgisayar, tablet ve mobil cihazların ekran çözünürlüklerine göre duyarlı davranan, kullanıcıya cihaz ve çözünürlük bağımsız olarak her platformda rahat bir gezinme sağlayan web tasarımlarıdır. Günümüzde mobil ve tablet cihazların etkin kullanılmasıyla birlikte responsive web tasarıma olan ihtiyaç da artmaktadır.
Türkiye’de 35 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunmaktadır. Kullanıcıların mobil cihazlar üzerinden internete bağlanma ve web sitenize girme oranı ise %38-45 arasıdır.
Neden responsive tasarıma ihtiyaç duyulur?
Geliştirdiğiniz bir yazılımın birden çok platformda/ekranda çalışmasını hedefliyorsanız, responsive tasarıma ihtiyacınız vardır. Bu sayede her platform için ayrı ayrı efor harcamak zorunda kalmazsınız. Bu konu UX (Kullanıcı deneyimi) açısından da oldukça önemlidir. Responsive tasarım uygulamanızın arama motorlarında da üst sıralarda çıkmasını sağlar. Gelin aşağıdaki resimle olayı anlamaya çalışalım.
Responsive web tasarımın faydaları nelerdir?
Kolay kullanım
Şüphesiz en büyük yararı kolay kullanımdır. Kullanıcısına ekranı büyütmeden sadece aşağı ve yukarı parmak hareketleriyle gezinmesine olanak sağlar.
Kolay Bakım
Her çözünürlük için ayrı bir site tasarımı yaptırmak yerine, oluşturulmuş olan tek bir responsive web tasarım sayesinde, tek bir domain altında tüm cihaz çözünürlüklerine hizmet vereceksiniz. Bu sayede web sitenizin bakımı da daha kolay olacaktır.
Arama Motoru Optimizasyonu
Seo için önemli olan responsive web tasarım ile sitenize değer katıp, arama motorlarının istediği yapıya kavuşturmasını sağlayabilirsiniz. Site URL yapısı aynı kalacağından arama motorları tarafından bulunmanız daha hızlı gerçekleşecektir.
Düşük Maliyet
Birden fazla site oluşturmak yerine tercih edeceğiniz responsive web tasarım sayesinde daha az maliyetle bir web tasarımına sahip olabilirsiniz. Bu sayede hosting, domain gibi ek maliyetleri ortadan kaldırmış olursunuz.
Responsive web tasarımları HTML5 ve CSS3 ara yüz kodlama dilleriyle oluşturulmaktadır. İleri derecede bilgi gerektiren bu çalışmaların yapılması için, sağlıklı bir kodlama çalışması yapılması ayrıca tüm tarayıcılar için kontrollerin yapılması gerekmektedir.