Tarih boyunca birçok uygarlık göç, savaş ve en önemlisi hastalıklar ile uğraşmışlardır. Peki bu hastalıkların çıkış nedenleri nedir? Geçmişten günümüze bu hastalıklar ile nasıl başa çıkılmıştır? Kaç kişi bu hastalıktan etkilenmiştir?
ANTONİUS VEBASI (165 180)
Diğer bir ismi de Gallen Vebası olan ve adını Yunan Doktordan alan Veba Türü MS. 165 180 yılları arasında çıkmıştır. Günde 2000 insanın ölümüne sebep olmuştur. Virüsü ülkeye Yakın Doğuya Sefere giden Doğu Roma askerlerden geldiği varsayılmaktadır. Salgın aynı zaman da Doğu Roma İmparatoru Lucius Verus’un hayatını kaybetmesine neden olmuştur. 5 milyon insanın öldüğü tahmin edilmektedir.
JUSTİNİANUS VEBA SALGINI (541 542)
Tarihin diğer bir büyük salgını olarak bilinen Jüstinyen vebası. Adını Bizans İmparatoru Justinianus’dan almış virüsün diğer adı jüstinyen olarak bilinir. Jüstinyen güzel geçen bir günün ardından yardımcısı Narses den hiç beklenmediği bir haber almıştı. Narses; Mısır’dan gelen silah yüklü gemilerin içinde fare geldiğini fareler ile birlikte ülkeye büyük bir veba salgının geldiğini kontrol altına alınmaya çalıştıklarını ancak işin salgına dönüştüğünü anlatmıştı. Kral Jüstinyen emri ile ülkeye giriş çıkışları yasaklamıştı. Saraya ise virüs bulaşmaması için karantinaya alınmıştı. Kral Jüstinyen halkı veba içinde kıvranırken kendisinin sarayda kalması ona zülüm gibi geliyordu. Bir gece Kral sarayda ki herkes uyurken Tiyatro Caddesi ile Theodosius Limanı arasında ki bölgeye halkını görmeye gitmişti. Her gün şarkıların şenliklerin çıktığı mahalle de acılar yükselmekte idi. Manzara sonrası saraya dönen Kral uyumak için yatağına geçmişti. Sabah onu uyandırmak için odasına giden eşi Theodora garip sesler duyup bunu hekime anlatmıştı. Hekimler veba hastalığına yakalandığını ve günlerinin sayılı olduğunu söylerler. Yalnız Kral Justinyen Vebaya yenilmeye niyeti yoktu ve mücizevi bir şekil de hastalığı atlatmıştı. Toplam da 30 milyon ile 50 milyon insanın öldüğü varsayılmaktadır.
KARA ÖLÜM (1347 1351)
Asya da başlayıp Avrupa’ya ulaşan veba salgını iki kıta arasında birçok ölüme neden olmuştur. Moğol ordusunun Kırım da bir ticaret merkezini çevirmesi vebalı ölüleri mancınık ile atması sonucu veba batıya taşınmış oldu. Sadece bu ölüler üzerinden taşınmamış aynı zaman da ticaret ile uğraşan tüccarların develer sırtında getirdikleri buğday içinden çıkan farelerin üzerinde taşıdıkları bakteri ve pireler yardımı ile insana bulaşmıştır. Önce küçük kızamıklar şeklinde insan vücuduna yayılım gösteren virüs daha sonra insandan insana geçerek bir salgın haline gelmişti. Fareleri yakalayan kedi hiç mi yoktu da virüs insana geçti dediğinizi duyar gibiyim. 14. yy. 9. Gregory adında bir papa kedilerin şeytan olduğunu öne sürerek kedileri toplatmış ve yakarak kedi katliam yapmıştır. Kedi katliamı yapmasının ardından Avrupa ülkelerini veba almış toplamda 75 milyon 200 milyon insanın ölümüne neden olmuştur.
KOLERA
Bir tarafta savaşan diğer tarafta doğal afetlerden etkilenen yoksul toplumlar. Bu gruplar içinde kolayca yayılabilen kolera hastalığı Viblio Choloera bakterisinin ince bağırsakta enfeksiyona bağlı ishal ile seyretmesine denir. Osmanlı Devletin de Kolera salgını Balkan Savaşı yılların da görülmüştür. Diğer büyük salgınlara göre tedavisi bulunan ilk hastalıktır. Bir çok insan sıvı tüketimini artırma ile salgının önüne geçmeye çalışılmıştır.