Sigara, insan vücuduna en çok zarar veren zararlı alışkanlıkların başında geliyor. Sigara kullanan insanlar ne kadar bırakmak isteseler de çoğu zaman bu alışkanlığını bırakmak kolay olmuyor. Ancak sigara bırakmanın vücuda olan olumlu etkileriyse kimi sigara tiryakisinin fikrini değiştiriyor.
Sigara; özellikle kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık probleminin başlıca nedenlerinden birisidir. Her yıl dünyada 5 milyon kişi ve Türkiye’de 100 binden fazla kişi sigara alışkanlığından dolayı sigara kullandıkları için hayatını kaybediyor. Bu rakamın 2030 yılında 240 bine ulaşılacağı tahmin ediliyor. Erkeklerde sigara kullanımına bağlı olarak ölümlerin yüzde 35’i, kadınlarda ise yüzde 15’inin kanserden dolayı gerçekleştiği biliniyor. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin ise yüzde 90’ının temelinde sigara yatıyor. Özellikle sigara ile doğrudan ilişkili olan akciğer kanseri, kanser nedenli ölüm oranında birinci sırada yer alıyor. Kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan solunum sistemi hastalıklarının en önemli nedeni de yine sigara. Bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı, hiç içmeyenlere göre 40 kat fazla. Ayrıca sigara; kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileri nedeniyle beyin damarı hastalıkları ve felç olma riskini artırır, bacak kangrenlerine neden olabilir.
SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA VÜCUTTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER NELER?
20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
24 saat sonra, vücut karbonmonksitten arınır.
48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.