1. Anasayfa
  2. Oyun Dünyası

Sıfırdan Oyun Nasıl Yapılır?

Oyun nasıl geliştirilir ve oyun geliştirme platformları nelerdir ?

Sıfırdan Oyun Nasıl Yapılır?
0

Bu yazımızda nasıl oyun geliştirebileceğimizden ve neler öğrenmemiz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Oyun yapmak için sadece programlama bilgimiz yetersiz kalacaktır. Kullanıcının dikkatini çekmesi ve oyuna devamlılığını sağlamak açısından tasarım becerileri de oldukça önemlidir. Oyundaki karakterler,arka planlar ve dekorlar gibi bir çok unsur vardır. Oyunlar ne kadar detay içerirse satış açısından da o kadar başarılı olacaktır.

Peki hem animasyon ve modelleme kısmını yapıp hem de oyunun back-end tarafını tamamlayabilir miyiz  ?

Oldukça zor ve uzun bir süreç olacaktır ama tabi ki bitirebiliriz. Oyun yapımı sürecini bireysel olarak değilde ekip olarak ele almak hem kullanıcı için hem de sizin için avantaj sağlar.

Genel olarak oyun geliştirmek büyük bir yaratıcılık, modelleme becerisi, algoritma bilgisi ve matematik bilgisi de gerektirir.

Peki bu oyunlar nerede geliştirilir ve genellikle hangi dilleri kullanılır ?

1) Unity Platformu:

Tarihinden kısaca bahsetmek gerekirse ilk olarak 2005 yılında sadece  İOS platformlarda kullanılmak üzere piyasa sürülmüştür. Ama ilerleyen yıllarda 30’a yakın platforma entegre olduğundan sıkça adını duymuşuzdur.

Ücretsiz sürümü ve pro sürümü olarak ikiye ayrılır. Orta seviye bir oyun geliştirmek istenirse ücretsiz sürümü yeterli olacaktır.

Unity genel olarak 2D ve 3D oyun geliştirme platformudur.Geliştiricileri tarafından C ve C++ dilleri ile yazılmış olsa da oyun geliştirmek için platform içerisinde C# dili kullanılır.

Farklı modelleme programlarında geliştirdiğiniz içerikleri rahatlıkla Unity üzerinden kullanabilirsiniz. İleri seviye oyun geliştiricileri tarafından pek çok konuda eleştiriye maruz kalsa da Unity’den vazgeçmeyen geliştiriciler de vardır. Yine de daha kreatif bir oyun geliştirmek isteniyorsa bir sonraki maddede ele alacağımız Unreal Engine platformu bize daha kolaylık sağlayacaktır.

2) Unreal Engine :

Bu platform Unity’den çok daha önce Epic Games tarafından 1998 yılında piyasaya sürülmüştür. Yani daha köklü bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Geliştiricileri tarafından C++ dili kullanılarak kodlanmıştır ve platform içerisinde yine C++ dili kullanılır.

Sadece oyun geliştirmekten çok sanal gerçeklik için de kullanılan bir uygulamadır.

Yüksek kod becerisi de gerektirmez aslında. Kendi oluşturduğu hazır kod blokları geliştiriciye büyük kolaylık sağlar. Özellikle konsol oyunlarında ve VR oyunlarında yani sanal gerçeklik oyunları için profesyonel şirketler tarafından oldukça tercih edilmektedir.

Unreal Engine kullanırken en önemli olan özelliğinizin detaycılık ve yaratıcılık olması önemlidir. Tam olarak aklınızdakini hatta daha iyisini bu platformda uygulamanıza yansıtabilirsiniz.

Mimari Görselleştirme sektörü, yavaş da olsa yükselişe geçtiği sektörlerden birisidir.

3) Java :

Java dilinin görsel kütüphaneleri kullanılarak da oyun geliştirebiliriz. Orta seviye oyun da olsa geliştirirken geliştiriciyi çok zorladığı için oyun konusunda pek tercih edilmemektedir. Basit bir yılan oyunu geliştirmek ve algoritma seviyeni 2-3 seviye daha yukarı çıkarmak isterseniz tercih edebilirsiniz.

4) Html-Css-JavaScript

Java dilinde olduğu gibi JavaScript dilinin de görsel bir çok kütüphanesi bulunmaktadır. Ama efektif oyunlar geliştirirken Unity ya da Unreal Engine gibi daha büyük platformlar tercih edildiğinden pek fazla kişi tarafından bilinmez.

5) Pygame :

Sektörde yeni de olsa yavaş yavaş yükselişe geçen platform olan Pygame, Python tabanlı bir kütüphanedir.

Pygame, .jpg, .gif, .png , .bitmap, .mp3 gibi bir çok medya türünü destekler. Sadece oyundan ziyade müzik ve video sektörlerinde de kullanılabilen geniş bir kütüphanedir.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir