“İnternette her okuduğumuza ya da her gördüğümüze inanmamamız gerektiği” düşüncesi giderek daha da net bir görüntü almaya başlıyor.
Yapay zekanın en ilginç özelliklerinden birisi, gerçekte var olmayan insanları kurgulayıp onlara insansı özellikler verebilmesi. Hayali insanlara bir konuşma şekli, kimlik, düşünme sistemi ve yüz veren yapay zekaların en ilginçlerinden ve en gelişmişlerinden birisi Nvidia’ya ait.
thispersondoesnotexist isimli bu web sitesi gerçek hayatta olmayan kişilere ait fotoğraflar yayımlıyor. Bunu arkasındaki Yapay Zeka (AI) desteği ile yapan sitede karşımıza çıkan fotoğrafları gerçek kişilere ait fotoğraflardan ayırt etmek neredeyse imkansız. Sayfayı her defasında yenilediğinizde ise bir başka portre fotoğraf karşınıza çıkıyor.
Nöral Ağ temelli olarak inşa edilen bu reklamcılık sisteminde yapay zekanın iş yükü farklı parçalara paylaştırılıyor. Bir kısım algoritmaları kullanarak bir şey (bizim örneğimizde fotoğraf) ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bir diğer kısım ise görüntünün gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamaya çalışıyor. Görüntünün sahte olduğu anlaşılırsa görüntü oluşturma süreci yeniden başlıyor.
Nvidia’nın sitesi için hazırlanan yapay zeka aslında epey gelişmiş, üzerinde çalışılmış bir sistem. Araştırmacılar konuyla ilgili bir makale bile yayımladılar. Bu makaleye göre sistem, katmanlar oluşturarak hareket ediyor ve görüntülerin kalitesi hakkında karar verebilmeyi sağlıyor.
Yani özetle yenile tuşuna basıp durarak gerçekçi ama aslında olmayan insanlara ait fotoğraflar oluşturmak mümkün. Yapay zekanın gelecekteki kullanım alanlarının ucu bucağı yok. Hayal edilebilen her alanda yapay zeka kullanılabilecek. Nvidia sayesinde yapay zekanın bir de yüzü olacak.
Siteye gitmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.