İnsanlar, yerçekiminin örümceklerin ağ örme davranışındaki önemini araştırmak üzere örümcekleri birden fazla defa uzaya götürdü. Başarısız olan bu eylemler zamanla ışığın eklembacaklıların yönlerini bulmasında zannedilenden daha büyük bir paya sahip olduğunu gösterdi.
Örümcekler Dünya’da, merkezleri üst kenara doğru kayan asimetrik ağlar örüyorken, dinlendikleri esnada ise baş aşağı duran örümcekler yeni yakalayacakları ava, yerçekimi doğrultusunda daha hızlı gidebiliyorlar.
Peki, eklembacaklılar yerçekimi olmayan bir yerde ne yapıyor?
Akıllarda ki soru basit bile olsa deneyin uzayda planlanması ve yürütülesinin son derece zor olduğu belirlenmiş.
Fakat yapılan birden çok denemeden sonra, yer çekimsiz ortamda örülen ağların aslında Dünya’da örülen ağlardan daha simetrik olduğu belirlenmiş.
Bu ağların merkezi, orta noktaya daha yakın ve örümcekler kafaları her zaman aşağı dönük şekilde durmamışlar. Ancak yeni yayımlanan araştırmaya göre bilim insanları, örümceklerin bir lamba ışığında ve karanlıkta ağ ördüğü sırada farklı davrandıklarını görmüşler. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki lamba ışığının altında örülen ağlar, Dünya’da örülen ağlara benzer biçimde asimetrikmiş. Araştırmacılar ise “Işığın, uzaydaki örümceklerin yönlerini bulmasında pay sahibi olacağını tahmin etmezdik” şeklinde açıklamada bulundu.
Deneye ait video görüntüleri.
Bazel Üniversitesi.