Her dizüstü bilgisayarın özellikleri de çok iyi olacak diye bir kural yoktur. Bir kişinin ihtiyaç duyduğu özellikler ile başka birinin ihtiyaç duyduğu özellikler değişiklik gösterebilir.
Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
- Boyut
- Ağırlık
- Ekran
- Klavye
- İşlemci
- Ekran kartı
- RAM
- Depolama
- Portlar
- Batarya ömrü ve işletim sistemi
- Ses kalitesi
1. Boyut
Bir dizüstü bilgisayar satın alacaksanız boyutuna dikkat edin. Boyut, RAM gibi bir bileşen değildir. Gereksinimlerinizi karşılamamaya başladığında yapabileceğiniz çok fazla bir işlem yoktur.
Boyut seçimi tamamen size bağlıdır. Bu nedenle kendinize dizüstü bilgisayarınız ile ne yapacağınızı sorun. Dizüstü bilgisayarların boyutu 17,3 inçe kadar çıkabiliyor. Monster, Asus, Acer gibi çoğu marka 17,3 inçe kadar dizüstü bilgisayar sunuyor.
Önceliğiniz eğer taşınabilirlik açısından kolaylık sunan bir laptop ise daha küçük bir laptop satın almak isteyebilirsiniz. Bu durumda en fazla 13,3 inç ekran işinizi görecektir.
2. Ağırlık
Taşınabilirlikten söz açılmışken ağırlığa da ayrıca vurgu yapmak gerekiyor. Bir şehirden başka bir şehre ya da bir ülkeden diğer bir ülkeye fark etmeksizin sık sık seyahat ediyorsanız, hayatınızın önemli bir kısmı yollarda geçiyorsa sizin için taşınabilirlik önemli bir faktördür. Taşınabilir bir laptop için 1 kg ila 1,5 kg ağırlık idealdir.
3. Ekran
Ekranın daha canlı olması, daha net görüntü sunması, daha yüksek parlaklık sağlaması için IPS ekran olduğundan emin olun. Bununla birlikte IPS ekranların daha fazla güç tükettiğini de aklınızda bulundurun.
Dizüstü bilgisayarınızı film, dizi, belgesel vb. izlemek, oyun oynamak için kullanacaksanız parlaklığına da dikkat etmeniz gerekiyor. Düşük parlaklık, örneğin başından sonuna kadar karanlık bir ortamda geçen yapımları izlerken bir dezavantaj olabilir.
4. Klavye
Dizüstü bilgisayarınızın klavyesini çok sık kullanacak bir iş yapıyorsanız, kitap vb. yazıyorsanız ve hatta video oyunu oynuyorsanız klavye çok daha önemli hâle gelecektir. Dokunma hissiyatı nasıl, yerleşim düzeni nasıl, tuş tarafında eksiklik var mı? Bu sorulardan hareket ederek iyi bir klavyeye sahip dizüstü bilgisayar alabilirsiniz.
5. İşlemci
İşlemci, bilgisayarınızı doğrudan etkileyen donanım bileşenlerindendir. Laptop tarafında AMD ve Intel markalarının pek çok başarılı işlemci modeli bulunuyor. Hangisini seçeceğiniz tamamen dizüstü bilgisayarı hangi amaçla kullanacağınıza bağlıdır. Eğer yüksek performansa sahip bir dizüstü bilgisayara sahip olmak istiyorsanız daha iyi bir işlemci kullanmalısınız.
6. Ekran Kartı
Laptopta genellikle oyun oynanacaksa ekran kartı büyük bir öneme sahiptir. Öte yandan sadece film, dizi izlemek ya da internette gezinmek istiyorsanız ekran kartının çok büyük bir önemi yoktur.
Ekran kartlarının satın alma işleminden önce benchmark yani performans testi sonuçlarına göz atarak donanım bileşenin video oyunlarında nasıl bir performans gösterdiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
7. RAM
Bilgisayar kullanımı esnasında RAM miktarı çok önemlidir çünkü bazı programlar yüksek bellek kullanabiliyor. Programların çökmesi de dahil olmak üzere pek çok sorun ile karşılaşmamak için yüksek RAM miktarına sahip bilgisayarları tercih etmelisiniz.
RAM miktarının yanı sıra bellek hızına ve DDR4 ya da DDR5 olmasına dikkat edin.
8. Depolama
Depolama tarafında SSD’nin önem olmasına özen gösterin. SSD’ye sahip bir bilgisayarlar, hard diske sahip olan bilgisayara göre programların daha hızlı açılmasını, daha hızlı çalışmasını ve video oyunlarının kısa sürede açılmasını sağlar. SSD’nin okuma ve yazma hızının da yüksek olmasına dikkat edin.
9. Portlar
HDMI, USB, kulaklık girişi gibi pek çok port bulunur. Bu portların sayısı, bilgisayardan bilgisayara değişiklik gösterir. Dolayısıyla bu portların sayısını ihtiyacınıza göre belirlemeli, ona göre satın alma işlemi gerçekleştirmelisiniz.
10. Batarya Ömrü ve İşletim Sistemi
Bir laptop satın alırken belirtilen batarya ömrüne dikkat etmek gerekiyor. Bununla birlikte sadece bu süreye güvenmemek de iyi bir fikirdir.
Batarya ömrünü çok sayıda unsur etkiliyor. Bunların arasında ekran parlaklığı, ekran çözünürlüğü, arka planda çalıştırılan programların sayısı vardır. Dizüstü bilgisayarın hangi işletim sistemine sahip olduğu da batarya ömrünü belirlemede oldukça önemli bir role sahiptir.
Daha hafif işletim sistemlerinin daha uzun batarya ömrü sunduğu görülür. Çok fazla kaynak tüketen program kullanırsanız, yoğun güç tüketen oyunlar oynarsanız batarya üretici firma tarafından belirtilenden daha kısa sürede tükenir.
11. Ses Kalitesi
Dizüstü bilgisayarınızda eğer ağırlıklı olarak film, dizi, belgesel izleyecek ve video oyunu oynayacaksanız muhtemelen ses kalitesinin çok iyi olmasını istiyorsunuzdur.
Kaynak: Techotoday.com.tr