Kanal tedavisi bir tedavi değil aslında dişin bir parçasıdır. Pulpa olarak da bilinen sinir dokusunu, kan damarlarını ve diğer hücreleri içeren bir dişin içi boş bölümüdür. Diş, kron ve köklerden oluşur. Kron esas olarak diş yapısının üstünde, kökler ise altında. Kökler dişi çene kemiğine bağlar. Kronun ve kökün veya kök kanalının içinde pulpa bulunur. Pulpa dişi besler ve çevresindeki materyale nem sağlar. Pulpadaki sinirler, sıcağı ve soğuğu ağrı olarak algılar.
Yaygın olarak “kanal tedavisi” olarak adlandırılan diş prosedürünün adı, aslında “dişin içinde” anlamına gelen endodontik tedavidir. Bununla birlikte, prosedür hakkında konuşmak için “kanal tedavisi” terimi yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
Kanal Tedavisi Adımları Nelerdir?
Kanal tedavisi 3 adımda yapılır ve tamamlanması 1 ile 3 üç seans sürer.
1. Kök kanalının temizlenmesi
İlk olarak, diş hekimi kök kanalının içindeki her şeyi çıkarır.
Hasta lokal anestezi altındayken diş hekimi diş yüzeyinde küçük bir giriş deliği açar ve hastalıklı, ölü pulpa dokusunu çok küçük dokunuşlar ile çıkarır.
2. Kök kanalının doldurulması
Kök kanalı temizlendikten sonra diş hekimi, küçük eğeler ve irrigasyon solüsyonları kullanarak içi boş bölgeyi temizler, şekillendirir ve dekontamine eder. Daha sonra, kanalları tamamen kapatmak için yapışkan bir siman kullanılarak dişi kauçuk benzeri bir malzeme ile doldurulur.
Kanal tedavisinden sonra diş ölüdür. Sinir dokusu çıkarıldığı ve enfeksiyon ortadan kalktığı için hasta o dişte artık herhangi bir ağrı hissetmeyecektir.
3. Kron ekleme veya doldurma
Kök kanalı doldurulsa bile, diş artık eskisinden daha kırılgan olacaktır. Pulpası olmayan diş, beslenmesini dişi kemiğe bağlayan bağdan almalıdır. Bu tedarik yeterlidir, ancak zamanla diş daha kırılgan hale gelir, bu nedenle bir kuron veya dolgu koruma sağlar.
Kuron veya dolgu tamamlanana kadar hasta dişi çiğnememeli veya ısırmamalıdır. Bir kuron veya dolgu yapıldıktan sonra kişi dişi eskisi gibi kullanabilir.
Tedavi genellikle yalnızca bir randevu alır, ancak kavisli kanallar, çoklu kanallar veya büyük enfeksiyonlar varsa, bu bir veya iki ek randevu alabilir.
Kanal Tedavisi Ağrıya Sebep Olur mu?
Kanal tedavisi ağrıya neden olmaz; aksine ağrının giderilmesi için uygulanır. İlgili diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez. Ancak bazı vakalarda hasta az da olsa rahatsızlık duyabilir.