Fosilleşmiş dinozor kuyruğunda bulunan hastalık(tümör) insanları bugüne kadar etkilemektedir. Kanada’nın güneyindeki Alberta’da bir kır üzerinde yaşayan genç bir dinozorun fosilleşmiş kuyruğu, 60 milyon yıllık bir tümörün kalıntılarına ev sahipliği yapıyor.Tel Aviv Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, TAU’nun Sackler Tıp Fakültesi Anatomi ve Antropoloji Bölümü ve Dan David İnsan Evrimi ve Biyokimya Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Hila May tarafından yönetilen bu iyi huylu tümörü LCH patolojisinin bir parçası olarak tanımladılar.
“Prof. Rothschild ve Tanke, 66-80 milyon yıl önce dünyada yaygın olan, ot yiyen otçul türlerinin genç bir dinozor kuyruğunun omurlarında olağandışı bir bulgu fark ettiler.” “Vertebra segmentlerinin ikisinde, Kanada’nın güneyindeki Alberta’daki Dinozor Eyalet Parkı’nda ortaya çıkarılan büyük boşluklar vardı.”Araştırmacıların dikkatini çeken boşlukların özel şekliydi.
Dr. May, “Günümüzde hala mevcut olan nadir LCH hastalığı ile ilişkili tümörlerin ürettiği boşluklara son derece benziyorlardı” diye ekliyor. “Çok ağrılı olabilen LCH ile ilişkili tümörlerin çoğu, aniden 2-10 yaş arası çocukların kemiklerinde görülür. Neyse ki, bu tümörler birçok durumda müdahale olmadan kaybolur.” Dinozor kuyruğu omurları, Steinhardt Tabiat Tarihi Müzesi’nde bulunan TAU’nun İnsan Evrimi ve Biyotarih Araştırmaları Merkezi, Shmunis Ailesi Antropoloji Enstitüsü’ne, Shmunis Ailesi Antropoloji Enstitüsü’ne gönderilmiştir.
“Mikro-BT, birkaç mikrona kadar çok yüksek çözünürlüklü görüntüleme üretir.” “Dinozor omurlarını taradık ve tümörün ve onu besleyen kan damarlarının bilgisayarlı bir 3D rekonstrüksiyonunu oluşturduk. Mikro ve makro analizler aslında LCH olduğunu doğruladı. Bu hastalık ilk kez bir Dinozorda görüntülendi.”
Dr.May’a göre, şaşırtıcı bulgular hastalığın(tümörün) insanlara özgü olmadığını ve 60 milyon yıldan fazla süredir hayatta kaldığını gösteriyor.
Kaynak. ScienceDaily