Dünya çapında 40 milyondan fazla yazılımcının bir araya geldiği platform olan Github’ın son verileriyle derlediğim listeyi yakından inceleyelim.
10.Ruby
En çok kullanılan programlama dillerinden biri olan Ruby, Python’a benzeyen, dinamik ve nesne yönelimli bir dildir. Verimlilik ve sadelik üzerine odaklanmış, okuması doğal ve yazması kolay zarif bir söz dizimine sahiptir.
9.C
En yaygın kullanılan eski programlama dillerinden biri olan C, tüm zamanların en çok kullanılan dillerden biridir. C dili makine diline yakın olması sebebiyle hem donanımda hem de uygulama geliştirmede kullanılır. C programlama dili ile PIC, ATMEGA gibi neredeyse tüm mikroişlemciler programlanabilirler.
8.Swift
Swift, Apple tarafından iOS ve macOS platformlarına iOS ve Mac uygulamaları geliştirmek için oluşturulan, derlenerek çalışan güçlü ve kullanımı kolay, nesne yönelimli bir programlama dilidir.. Mevcut Objective-C koduna sorunsuz entegre edilebilmesi sayesinde, yazılım geliştiriciler için zamandan tasarruf sağlamaktadır.
7.TypeScript
TypeScript özgür ve açık kaynak kodlu programlama dilidir. Microsoft tarafından geliştirilmekte ve desteklenmekte olan TypeScript; bünyesinde barındırdığı derleyici sayesinde, yazılan kodu JavaScript koduna çevirir. TypeScript gerek istemci taraflı, gerekse sunucu taraflı yazılım geliştirmede kullanılabilmektedir.
6.C++
Nesne Yönelimli (Object-Oriented) bir programlama dili olan C++, geliştirilmesinden bu yana hep en yaygın kullanılan dillerden biri olmuştur. Birçok oyunda, işletim sistemlerinde ve çeşitli uygulamalarda ana dil olarak kullanılmaktadır. Amazon ve Google Chrome’un temellerini oluşturan C++, aynı zamanda robotik alanında da aktif olarak kullanılıyor.
5.C#
Microsoft tarafından geliştirilen bir programlama dili olan C#, modern algoritması ve orta seviye zorluğu sayesinde yazılımcıların ilk tercih ettiği dillerden birisidir. Programlama dilleri arasında en çok tercih edilen C ve C++ ile etkileşimli şekilde geliştirilen C#, Java dili ile de oldukça fazla benzerlik gösteriyor. Bu benzerliklerden en önemlisi ise .NET Framework platformunda nesne tabanlı bir dil olması.
4.PHP
PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir.PHP gibi web tabanlı bir programlama dili ile hızla geliştirilen basit blog sitelerinden, Facebook, Twitter, Wordpress ve online oyunlar gibi sürekli geliştirilen web sitelerine kadar her şey yapmak mümkündür.
3.Java
Oldukça popüler olan Java, Sun Microsystems tarafından oluşturulan ve basit, modern, nesne yönelimli, tip korumalı kullanıcı dostu ve hızlı bir uygulama geliştirme aracıdır. Genel amaçlı bir dilin tüm hünerlerine sahiptir ve C ile C++ dillerinin iyi özelliklerini almış bir dildir. Birçok platformda çalışabilme yeteneğine sahiptir.Bu nedenle Java’yı hem programlama dili hem de bir ortam olarak düşünebiliriz. Bu ortamda işletim sistemi, ağlar, internet programlama, veritabanı ve bütün orta katman teknolojileri yer alır.
2.Python
Python, kullanımı kolay ve her alanda kullanılabilir olan üst düzey bir programlama dilidir. Dünyadaki bir çok yapay zeka çalışmasının Python üzerinden yürütülmesinin yanı sıra, YouTube, Instagram, Pinterest gibi platformlar da Python ile geliştirilmiştir. Öğrenilmesi ve yazılması kolay bir dil olduğu için pek çok yazılımcı tarafından yeni başlayanlar için Python önerilmektedir.
1.JavaScript
Javascript web uygulamalarında kullanılan en popüler programlama dilidir. İsim benzerliğine rağmen, JavaScript; Java ile ilgili değildir. Bugün web sitelerinin çok büyük bir oranı fazlası JavaScript kullanmaktadır. Nesnelerin interneti (IoT) ve bazı oyun geliştirme alanlarında da kullanılır. JavaScript, Node.js gibi platformlar sayesinde sunucu tarafında da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yazımızın sonuna gelirken yine Github verilerinden derlediğim popüler dillerin son yıllardaki kullanım oranlarının incelendiği grafiğe bakalım.
OMG yeni işim için alırım H.O
Cumhurbaşkanı bile yazılıma 1 milyon genci davet ederken, bu devirde bu dalın önemi herkes tarafından iyice kavranmalı. Çağın gerisinde kalmamak, ona ayak uydurmak gerek. Yazınızın içeriğini de çok beğendim. Elinize sağlık
cok faydali olmus tesekkurler
Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş . Teşekkürler