Günümüzde birçok akıllı telefon modeli ya kendi işletim sistemini ya da kendi kurmuş olduğu işletim sistemini kullanmaktadır. Peki telefonlar için neden önemlidir? Kaç çeşidi vardır.?
Nasıl ki bir insanın yaşamak için kalbe, bir arabanın çalışmak için benzine (hybrid ise şarja), bir saatin çalışması için pile ihtiyacı varsa… Telefonların da çalışması için işletim sistemine ihtiyaç duymaktadır.
Bulunduğumuz zaman dilimine kadar bir çok teknolojiler geliştirilmeye çalışılmışsa da bunların bir çoğu ya devletler tarafından ya yanlış politikalar ya da çağın teknolojilerini takip edemediklerinden kendini idame ettirememiştir. Bulunduğumuz zamana kadar gelmiş bir çok işletim sitemi sayabiliriz. Bunlardan bazıları API, IOS, Blackberry, Windows Phone ve Ark OS.
İlk sırada hepimizin bildiği ve neredeyse dünyada 2.5 milyar insanın kullandığı Android isletim sistemi. Bir çok yerde karşımıza API olarak çıkan işletim sitemi yine yabancısı olmadığımız Samsung, Sony, HTC, Xiaomi gibi akıllı telefonlarda kullanılmaktadır.
İkinci sırada ise güvenlik sistemi ile adından söz ettirmiş ve devletlerin dahi güvenlik duvarını aşabilmesi için bir çok yola baş vurduğu işletim sitemi IOS. Apple geliştirdiği için sadece telefon ve tabletlerinde kullanılmakta diğer modellerde kullanılmamaktadır.
Üçüncü sırada ise bilgisayarlardan bildiğimiz Windows’un geliştirdiği Windows Phone. Daha çok Nokia tarafından çıkarılmış Nokia Lumia telefonlarda kullanılmış HTC telefonlarının bir kaç modelinde yer almıştır.
Dördüncü sırada kendini klavyeli telefonlar ile adından söz ettirmiş, zamanının popüler akıllı telefon modelleri arasında yer alan blackberry tarafından geliştirilmiş Blackberry OS. Tıpkı apple gibi sadece blackberry telefonlarda kullanılmıştır.
Listenin son sırasında ise yaptırımlardan dolayı Google ile arası açılan Huawei’nin kendi akıllı model telefonları için geliştirdiği Ark OS işletim sistemidir.