İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji
  3. Günümüzde ve Gelecekte IoT(Internet of Things)

Günümüzde ve Gelecekte IoT(Internet of Things)

Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) yeni dijital ve akıllı üretim teknolojileri ile tasarım yeniliği oluşturarak günümüzde birçok alan için dönüşüm teknolojisi haline gelmiştir. Bugünlerde sıklıkla duyduğumuz ve gelecekte daha çok duyacağımız bu teknolojiyi sizler için inceledik.

iot11

Bugünlerde sıklıkla duyduğumuz ve ileride de duymaya devam edeceğimiz bir kavram Internet of Things. Fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Nesnelerin tekil anahtar ile işaretlenerek internet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür.

Nesnelerin interneti olarak çevirebileceğimiz bu kavramı, açma/kapama düğmesine sahip tüm cihazların internete veya birbirlerine bağlanması şeklinde tanımlayabiliriz. Ayrıca bu kavramı kabaca; çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak da tanımlamak mümkündür. Cep telefonları, kahve makineleri, çamaşır makineleri, kulaklıklar, lambalar, giyilebilir teknoloji ürünleri ve aklınıza gelen daha birçok şey bu bahsettiğimiz cihazlar arasında yer alıyor.

Nesnelerin İnterneti – IOT Internet of Things | Murat Kotaman

Günümüzde internete bağlı nesne sayısının 9 milyar ile 15 milyar arasında olduğu tahmin edilmekte. Araştırmalara göre yakın zamanda yaklaşık 26 milyar ürünün internete bağlanılacağı tahmin ediliyor.  Ayrıca önümüzdeki birkaç yılda, 20 adet tipik ev cihazının üreteceği bilgi trafiğinin, 2008 yılında üretilen tüm internet trafiğinden daha fazla olacağı tahmin edilmektedir. Bu artışla cihazları internete bağlamanın gittikçe kolaylaşması ve ucuzlamasının yanı sıra, cihazların internete yüklediği bilgileri kullanarak hayatımızı kolaylaştıran uygulamaların artacağını da söyleyebiliriz.

Yalnızca endüstriyel otomasyon olarak değil, ev kombilerin evde olup olmamamıza ve dış ortam sıcaklığına göre çalışması, çamaşır makinasının program bitince bize mesaj atmasından tutun da trafiğe göre akıllı yanan trafik ışıklarına veya topraktaki nem belirli bir oranın altına düşünce kendini otomatik olarak sulayan parklara kadar hayatımızda çok çeşitli uygulamaları mevcut. Her gün pek çok yeni uygulama alanı bulunuyor ve etrafımızda daha çok nesne internete bağlanıyor, akıllanıyor.

IoT (Internet of Things) - Nesnelerin İnterneti Nedir? - Teknoloji ...

 

“Her şey birbiriyle bağlantılı olacak.” Aslında Nesnelerin İnterneti’nin, buna bağlı olarak geleceğimizin temel kuralı bu.

Nesnelerin interneti uygulamaları, sensörlerin tek tek erişilebilir olmasından başka, pek çok sensörün verisinin birleştirilerek değer üretilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Fiziksel ortamlardan akarak gelen yüksek miktardaki sensör verilerinin, yapılan değerlendirmelerin ardından bilgi olarak operatörlere veya ilgili kişilere iletilmesi ya da verinin sistemler yardımıyla işlenerek bir faaliyet icra edilmesi sağlanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Nesnelerin internetinin Büyük Veri (Big Data) kavramları ve uygulamaları ile iç içe olduğu görülmektedir.

Örneğin akıllı trafik sistemlerinde, trafikteki kişilerin konumlarını sürekli olarak merkezi bir sisteme iletmeleri sayesinde, sistem, kişilerin hareket bilgilerini analiz ederek, bölgedeki trafik yoğunluğunu, trafiğin akış hızını, belirli bir rota üzerinde tahmini varış süresini tespit edebilir. Bu sayede trafiğe yeni çıkacak kişiler trafik yoğunluğuna göre alternatif rotaları tercih edebilirler.

Bir başka örnek olarak, bir oteldeki her bir odadaki karbonmonoksit oranı sensörler yardımıyla ölçülüp, yönetici sisteme iletilir. Yönetici sistem, kritik eşik aşılınca elektrik/gaz vanalarının kapatılması ve gerekli odalardaki yangın musluklarının açılmasını denetleyebilir. Bunun yanı sıra yönetici sistem, kritik eşik aşılmasa bile zaman içerisinde gelen verileri inceleyerek odalardaki karbonmonoksit oranının günün hangi saatlerinde daha yüksek olduğunu analiz ederek, o saatlerde pencerelerin kapalı kalmasını önerebilir.

Nedir bu “Nesnelerin İnterneti” – İsimtescil Blog

Internet of Things ve Güvenlik

Nesnelerin interneti güvenliği, cihazların ve verilerin güvenliğinin sağlanabilmesi için oldukça önemli. Bilgi çağında olduğumuz Endüstri 4.0’da güvenlik tehditleri sadece dijital olarak karşımıza çıkmıyor. Evinizde veya ofisinizde olmadığınız bir zaman diliminde kötü niyetli kişiler güvenlik sistemlerini kontrol altına alabiliyor.

Birçok IoT uygulamasının kritik önem taşıyan doğası düşünüldüğünde, verilerin neden korunması gerektiğini görmek çok kolay. Güvenlik sağlayıcısı WatchGuard Technologies’ten bir bilgi güvenlik tehdidi analisti Marc Laliberte konuyla ilgili olarak: “Tasarım gereği, geleneksel IoT cihazlarında çoğu zaman temel güvenlik koruması bile bulunmamakta. Kullanım kolaylığı ve karşılanabilirliğe odaklanmak isteniyor. Güvenlik açıklarının eklenmesindeki zorluklardan ötürü endüstriyel IoT cihazları ve tıbbi cihazları bile çoğu zaman temel saldırılara karşı savunmasız kalıyor” diyor.Cihaz güvenliğinde yaşanan sorunlara müdahale edilemiyor olsa bile, kullanıcıların bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Bu yaklaşım güvenlik duvarları, şifreleme, kimlik ve erişim yönetimi ve ağ bölümlemesi gibi çok katmanlı ölçeklenebilir güvenlik gerektirir.

Nesnelerin İnterneti Nedir? - Can Cankıran

Peki Güvenliği Nasıl Sağlayabiliriz?

● Yeni Nesil Güvenlik Duvarları Saldırıları Engeller: Donanım veya yazılım tabanlı bir ağ güvenlik sistemi olan yeni nesil güvenlik duvarları (NGFW) uygulama, kapı ve protokol düzeylerinde güvenlik ilkeleri uygulayarak saldırıları tespit edebilir ve engelleyebilir.

● Şifreleme, IoT Saldırı Risklerini Azaltır: Şifreleme, ağ iletişimlerinin yanı sıra IoT aygıtlarının güvenliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, bir cihaz ve şebeke arasında şifrelenmiş bir sanal özel ağ (VPN) bağlantısı kurmak, cihazdan ağa verilen bilgilerin bütünlüğünü tehlikeye atacak üçüncü kişilerin erişim ihtimalini azaltır.

● Kimlik ve Erişim Yönetimi: Kimlik ve erişim yönetimi (IAM) kullanıcıların ve cihazların erişim ayrıcalıklarının sağlanması için kimliklerin doğrulanması, yetkilendirilmesi ve denetlenmesi mekanizmaları sağlar.

● Ağ Segmentasyonu Saldırının Yayılmasını Sınırlar: Bir ağın güvenli bölümlere bölünmesi IoT cihazlarının ana IT cihazlarından ayrılmasına yardımcı olur. Ağ segmentasyonu, ağın bir bölümünün diğer bölümleri etkileme riskini azaltarak IoT güvenliğini artırır. Böylelikle olası bir tehdit ağın sadece bir bölümünde tutularak, diğer bölümler güvence altına alınır.

Nesnelerin İnterneti Nedir? / Atiker Yazılım A.Ş. Kurumsal İş ...

 

Yorum Yap

Yazar Hakkında

Software Engineer and Booklover

Yorum Yap