1. Anasayfa
  2. Bilgi

Geliştirici Seçenekler Nedir Ne İşe Yarar ? 4 Adımda Geliştirici Olun !

Geliştirici Seçenekleri Nasıl Açılır ? Ne işe yarar ?

Geliştirici Seçenekler Nedir Ne İşe Yarar ? 4 Adımda Geliştirici Olun !
0

Android işletim sistemi, rakiplerine göre özelleştirme seçeneklerinin daha çok olmasıyla öne çıkan bir platform. Şüphesiz bu özelleştirmelerin bir çoğu, geliştiriciler seçeneklerinin içinde gizli. Öncelikle belirtelim sorumluluk bize ait olmamakla birlikte, standart kullanıcıların çok da yanaşmaması gereken bir seçenek Geliştirici Seçenekler. Sebebini yazımızı okudukça anlayacaksınız.

Her şey anlaşıldıysa, önce geliştirici seçeneklerini nasıl açabileceğinizi, sonra bu seçeneklerle neler yapabileceklerinize göz atalım.

Geliştirici seçeneklerine nasıl ulaşılıyor ?
Android işletim sisteminde geliştirici seçenekleri varsayılan olarak gizli bir şekilde yer alıyor. Bu ayarları açmak için ayarlar bölümünden sistem seçeneğine gelmeniz ve telefon hakkında bölümünde yer alan sürüm numarasına “Artık geliştiricisiniz” bildirimini görene kadar basmanız gerekiyor. Bu bildirimi gördüğünüz anda telefonunuzun ayarlar menüsüne geliştirici seçenekleri ekleniyor. Sizin için görsel ekledik.

Buraya kadar her şey güzel gittiyse şimdi tek tek açıklayalım ;

Uyanık kal
Bu özelliği aktif hale getirdiğinizde, telefonunuzun ekranı şarjdayken asla kapanmayacaktır. Temelde geliştiriciler için kullanışlı olan bu özellik, standart kullanıcılar için de bazı durumlarda faydalı olabilir.

OEM kilidini açmak
Blootlader kilidini açmak, custom ROM yüklerken yapılması gereken ilk şey. Yani eğer telefonunza herhangi bir sebepten dolayı ROM yüklemek istiyorsanız, geliştirici seçeneklerinde yer alan bu özelliği kullanmanız gerekiyor. Bu ayarın standart kullanıcılar için bir şey değiştirmeyeceğini söyleyelim.

Çalışan servisler
Windows’ta yer alan görev yöneticisi sayesinde, bilgisayarınızda çalışan uygulamaları ve onlarla ilgili tüm bilgileri görebiliyoruz. Android telefonlarda ise çok benzer bir sistemle bu özelliği kullanmak mümkün. Bu servis sayesinde uygulamaların tükettiği RAM miktarı ve çalışan uygulama istatistiklerine ulaşabilirsiniz.

Sahte Lokasyon
Telefonlarımızın lokasyonumuzu takip ettiğini biliyoruz. Ancak geliştirici seçenekleriyle sahte konum belirleyebilmek mümkün. Temelde Fake GPS gibi uygulamalarla birlikte çalışan bu özellik, sadece güvenlik amacıyla değil Pokemon GO gibi oyunlarda hile yapmak adına da kullanılıyor.

Hücresel veri her zaman aktif
Varsayılan olarak, eğer telefonunuz bir Wi-Fi ağına bağlıyorsa mobil veri otomatik olarak devre dışı bırakılır. Aslında bu varsayılan ayar oldukça mantıklı, çünkü Wi-Fi üzerinden internete bağlanma varken mobil veri paketinizi tüketmek istemezsiniz. Ancak eğer sınırsız bir veri paketiniz varsa, geliştiriciler seçeneğinden bu özelliği kapatarak her zaman mobil verinin aktif olmasını sağlayabilirsiniz.

Animasyon seçenekleri

Android işletim sistemi, akıllı telefonunuzun ne kadar hızlı olduğuna bağlı olarak fark edebileceğiniz veya fark edemeyeceğiniz animasyonlar kullanıyor. Geliştirici seçeneklerinden özelleştirilebilen bu animasyonlar, özellikle giriş seviyesinde yer alan ve donanımı güçsüz olan Android telefonları hızlandırmak için oldukça iyi bir seçenek. Eğer gerçekten yavaş bir Android telefonunuz varsa, geliştirici seçeneklerinde yer alan animasyonları kısarak veya komple kapatarak gözle görülür bir hız farkı elde edebilirsiniz ve telefonunuzu bir süre daha severek kullanmaya devam edebilirsiniz.

Webview uygulaması
Üzerine tıkladığınızda sistem uygulaması olan android system webview yazısı ve muhtemelen chrome’u görürsünüz. Bu sistem uygulaması telefonunuzdaki bir uygulamada herhangi bir internet tarayıcısına ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Webview tıpkı özel bir tarayıcı gibi uygulama içerisinde web sayfalarını görüntülemeye yaramaktadır. Bu özellik olduğu gibi kalmasını öneririm. Eğer chrome dışında özel bir tarayıcı kullanıyorsanız burada değiştirebilirsiniz.

Dokunmaları göster
Bu özellik telefonunuzda bir fare imleci olduğunu düşünün ve dokunduğunuz noktanın neresi olduğunu size gösterir. Bunun amacı görme sorunu yaşayan kişiler için faydalı olabilir ya da işyerinizde sunum yaparken ayrıntı belirtmek istiyorsanız telefonla dokunduğunuzda tıkladığınız yer belirecektir.

Mutlak sesi devre dışı bırak
Bluetooth ya da daha farklı uzaktan ses almanızı sağlayan bir cihazınızı telefona bağladığınızda normal şartlarda telefonun sesini açtığınızda bluetooth ile bağlı olan hoparlöründe sesinin artması gerekir. Bazı durumlarda ise ses cızırtaması ya da telefonla birlikte ses yükseltme ya da alçatma değişimleri sorunu yaşanır. Bu gibi durumlarda bu özelliği aktif hale getirmek birtakım sorunlardan kurtulmanıza yarar sağlıyacaktır. Normal şartlar altında kapalı kalması önerilir.

İşte Bu kadar ! Artık siz de bir geliştiricisiniz ! :)

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir