Elon Musk katıldığı bir etkinlikte, ABD Hava Kuvvetleri’nden üst düzey bir generale, savaşların yakında insansız uçaklar ve uzay tabanlı teknoloji kullanılarak gerçekleştirileceğini öngörerek “savaş uçakları çağının kapandığını” söyledi.
Florida eyaletinin Orlando kentindeki Hava Savaşı Sempozyumu’nda Korgeneral John Thompson’la konuşan SpaceX CEO’su Elon Musk, Başkan Donald Trump’ın geçen yıl hayata geçirdiği ABD Uzay Gücü’ne övgüde bulundu. Musk “Bence Uzay Gücü’nün hayata geçirilmesi epey havalı” dedi. Her alan için bir ana birim olması çok mantıklı… Amerika Birleşik Devletleri’nin uzayda büyük yenilikler yapmaması halinde uzayda ikinci olacağından, tıpkı gecenin gündüzü takip edeceğinden duymadığım gibi, zerre kuşku duymuyorum. Dolayısıyla bu çok önemli. Musk, ABD Uzay Gücü’nün Uzay Yolu dizisindeki gibi bir uzay aracı filosuna dönüşeceğini umduğunu söyledi.
“Uzay Filosu’nu hayata geçirmek zorundayız” diyen Musk “’Uzay Gücü’ dendiğinde toplum bunu düşünüyor. ‘Peki, sevimli uzay gemilerimiz, şık ve güzel üniformalarımız ve o tarz şeylerimiz olacak’ gibi” ifadelerini kullandı. Musk, “Eğer radikal atılımlar için uğraşmazsanız radikal sonuçlar elde edemezsiniz” diyerek hava savaşı sistemlerindeki yeniliklerin yakında mevcut pilotlu uçakların yerine insansız hava araçlarının geçmesiyle sonuçlanacağını söyledi.
Savaş uçakları dönemi geçti. Gelecek, insansız hava araçları savaşında. Bu, gelecekte bunun olmasını istediğim anlamına gelmiyor. Sadece gelecek bu şekilde olacak. Musk, ABD ordusunun Çin gibi ülkelerin gerisinde kalmasını engellemek için Pentagon’un en pahalı silah sisteminin (Lockheed Martin’in F-35 jeti) bir rakibi olması gerektiğini iddia etti.
Musk etkinliğin ardından F-35’in rakibinin nasıl görünmesi gerektiğine dair Twitter üzerinden ayrıntı verdi. “Bu rakip, uzaktan bir insan tarafından kontrol edilen ama manevraları otonom olarak desteklenen bir insansız savaş uçağı olmalı” diye yazan Musk, “F-35’in buna karşı hiç şansı olamaz” ifadelerini kullandı.
Diğer Twitter kullanıcıları da insan pilot ihtiyacının fırlatma koltukları, basınçlı kokpitler ve diğer özellikler gerektirdiği için modern savaş jetlerinin maliyetlerini artırdığına ve performansını kısıtladığına dikkat çekti.
Uzaktan kontrol edilen bir jet insan vücudunun dayanabileceği G-Kuvveti miktarından da etkilenmeyecektir ama kötücül aktörlerin müdahalesine veya hacklemesine karşı daha savunmasız olabilir.
Havacılık firmaları zaten insansız savaş jetleri üzerinde çalışıyor. Örneğin Boeing firması 2020’lerin ortalarında operasyonel kullanıma hazır olacak kokpitsiz bir savaş uçağı geliştiriyor.
Kaynak. İndependent