1. Ana Sayfa
  2. Bilim
  3. Dünya Çapında 5 Yıldır Göğsümüzü Kabartan Araştırmacı Doktorumuz

Dünya Çapında 5 Yıldır Göğsümüzü Kabartan Araştırmacı Doktorumuz

Nörobilim, psikiyatri ve beyin üzerine araştırmaları olan Doç.Dr.Emre Bora'nın dünya çapındaki başarısı

1

Kişiye özgün yapılan ve bireylerin psikiyatrik hastalıklarını ortaya çıkmadan önceden tanılamayı amaçlayan tıp yöntemleri, yakın zamanda dünyada yaygınlaşmaya başladı. Her ne kadar bu konu Türkiye’de yeni yeni gündeme geliyor olsa da öncü ve büyük adımlar atan bilim insanlarımız da var: Doç. Dr. İbrahim Emre Bora. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı ve DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sinirbilimler Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Doç. Dr. İ. Emre Bora, Web Of Science’ın belirlediği The Highly Cited Researchers List’e 2020 yılında girmeye hak kazanan tek Türk bilim insanı oldu. Bu ilk girişi de değil, 2016 yılından beri 5 yıldır her sene girmeye layık görülüyor.

Web Of Science, bilimsel makalelerin yüklendiği ve uluslararası şartlara uygun olması halinde yayınlanma hakkı kazandığı, bilim dünyasının kabul ettiği en saygın bilimsel kaynak erişim platformudur. Her sene 22 bilim dalında yazılmış makalelerden kaynakçalarda en çok alıntılanan makale sahibi bilim insanlarının atıf sayıları belirlenip sıralanarak ilk %1’lik dilime giren bilim insanları Yüksek Atıflı Bilim İnsanları Listesi’ne (The Highly Cited Researchers List) girmeye hak kazanıyor.

Avustralya Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Endeavour ödülüyle Melbourne Üniversitesi’ne araştırmalar yapmak üzere 2006’da giden Bora, araştırmalarını burada 10 sene sürdürdükten sonra TÜBİTAK BİDEB Yurda Dönüş Programı’yla 2016 yılında Türkiye’ye döndü. DEÜ’de öğretim üyeliği yapmaya başlayan Doç.Dr. Emre Bora, The Highly Cited Researchers List’e son 5 yıldır giriyor olması sayesinde DEÜ’nün Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması’ndaki (ARWU) yerini belirgin şekilde olumlu yönde etkilemiş oluyor.

Milliyet Gazetesi’ne verdiği röportajda çalışmalarının ağırlıklı olarak şizofreni ve bipolar bozukluğun  şifrelerini çözmeye odaklanmasının sebebini tıp fakültesi 2. sınıftan itibaren beynin gizemine büyük ilgi duyması ve bu bozuklukların mesleki ve sosyal anlamda görmezden gelinemez fonksiyonel güçlüklere sebep olmasına çözüm bulmak istemesi olarak açıklıyor. Alışılagelmiş tıbbi yöntemlerin çoğu zaman sonuç verememesi sebebiyle de hayata geçirmeyi hedeflediği birçok planı var. Aynı zamanda DEÜ’de Psikiyatride Erken Tanı ve Nörogelişim Polikliniği’ni kurarak ülkemizde de bu alanda gelişmelere öncülük de ediyor.

Kaynakça:
https://www.milliyet.com.tr/egitim/psikiyatri-alaninda-en-etkili-bilim-insani-6382694
https://publons.com/awards/peer-review/2019/methodology/
https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2020/
https://publons.com/researcher/1288629/emre-bora/
https://info.orcid.org/about-membership/
https://publons.com/awards/peer-review/2019/methodology/
https://publons.com/about/home/
https://publons.com/researcher/1288629/emre-bora/

Yorum Yap

Yorum Yap