Çin hükümeti, uzay çalışmalarına bir yenisini ekleyerek 2023 yılına kadar yörüngede üç kapsülden oluşan insanlı bir uzay istasyonu kurmayı planlıyor.
Çalışmalarına devam eden Uluslararası Uzay İstasyonu’nun görev süresi 2024 yılında bitirileceği iddia edilmesine rağmen, Çin hükümeti adından söz ettirmek için önümüzde ki yıllarda uzayda istasyonu olan tek ülke olmak istiyor. Bu sayede hükümet uzayda kurmak istediği istasyona roketler aracılığıyla astronot yollamayı hedefliyor. Bu amaçla geliştirilen roketin prototip versiyonu Long March-5B, astronotsuz olarak test gayesiyle uzaya gönderildi.
ROKET HEDEFLENEN YÖRÜNGEYE ULAŞTI
Roket, fırlatmadan 6 dakika 8 saniye sonra daha önceden ayarlanıp yörüngesine yerleşmesi, zorlu test görevinin başarıyla tamamlanmasını sağladı. Uzunluğu 53.7 metre olan ve kalkış ağırlığı 849 metrik ton olan Long March-5B, uzay istasyonuna 21 tondan fazla yük taşıyabilecek. Ayrıca roketin uzay istasyonunun “Tinahe” adı verilen 20 tonluk çekirdek kapsülünü 2021’de Dünya yörüngesine taşıması düşünülüyor. 1956’da uzay çalışmalarına başlayan ve yörüngeye ilk uydusunu 1970’te fırlatan Çin’in insanlı uzay istasyonu projesi; gözlem , konumlandırma ve iletişim uydularının yanında üç seneye kadar yörüngede 200 civarında uzay aracına ev sahipliği yapacak.