1. Anasayfa
  2. Bilim

Bilim adamları Big Bang’ten Sonra, Evren Tarihinin En Büyük Patlamasını Keşfetti!

Bilim adamları Big Bang’ten Sonra, Evren Tarihinin En Büyük Patlamasını Keşfetti!
0

Uzak bir galaksi kümesi üzerinde çalışan bilim adamları, Büyük Patlama’dan bu yana Evrende görülen en büyük patlamayı keşfettiler. Patlama, yüz milyonlarca ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir galaksinin merkezindeki süper kütleli bir kara delikten geldi. Bir önceki rekordan beş kat daha fazla enerji verdi.

Son derece güçlü bu patlama, Dünya’dan yaklaşık 390 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Ophiuchus gökada kümesinde meydana geldi. Gökada kümeleri, binlerce bireysel gökada, karanlık madde ve sıcak gaz içeren, yerçekimi ile bir arada tutulan Evrendeki en büyük yapılardır.

Uzak bir galaksi kümesi üzerinde çalışan bilim adamları, Büyük Patlama’dan bu yana Evrende görülen en büyük patlamayı keşfettiler. Patlama, yüz milyonlarca ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir galaksinin merkezindeki süper kütleli bir kara delikten geldi. Bir önceki rekordan beş kat daha fazla enerji verdi. Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi’nin Curtin Üniversitesi düğümünden Profesör Melanie Johnston-Hollitt, etkinliğin olağanüstü enerjik olduğunu söyledi. “Daha önce galaksilerin merkezlerinde patlamalar gördük ama bu gerçekten çok büyük,” dedi. “Ve neden bu kadar büyük olduğunu bilmiyoruz.

“Ama çok yavaş oldu. Yüz milyonlarca yıldan fazla süren ağır çekimde bir patlama gibi.”

Patlama Dünya’dan yaklaşık 390 milyon ışıkyılı Ophiuchus gökada kümesinde meydana geldi. Öylesine güçlüydü ki, kümelenme plazmasında bir boşluk oluşturdu.(kara deliği çevreleyen süper sıcak gaz.)

Çalışmanın baş yazarı ABD’deki Deniz Araştırma Laboratuvarı’ndan Dr. Simona Giacintucci, patlamanın dağın tepesini söken 1980 yılında St. Helens Dağı’nın patlamasına benzer olduğunu söyledi. “Fark, üst üste 15 Samanyolu gökadasına bu patlamanın kümenin sıcak gazına yumruk attığı kraterin içine sığabilmenizdir.” Dedi. Keşif dört teleskop kullanılarak yapıldı; NASA’nın Chandra X-ray Gözlemevi, ESA’nın XMM-Newton, Batı Avustralya’daki Murchison Widefield Dizisi (MWA) ve Hindistan’daki Dev Metrewave Radyo Teleskopu (GMRT).

 

 

Kaynak. Science Daily

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Kurucu ve Yönetici

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir