Astigmatizma nedir?
Astigmatizma gözün kırma refraksyon kusurlarından bir tanesidir. Miyopi ve hipermetropiye göre daha az görülmekle birlikte hem uzağı hem yakını ciddi anlamda bulanıklaştırdığı için hastalarda önemli bir sorun teşkil etmektedir. Astigmatizma doğuştandır bir sorundur.
Astigmatın Nedenleri Nelerdir?
Astigmatizma, normalde korneanın portakal gibi yuvarlak bir şekli olması gerekirken, yumurta gibi eliptik bir şekli olmasın nedeniyle oluşur. Astigmat olanlar, baktıkları noktasal şekilleri kenarları uzamış, dağılmış olarak görürler.
Astigmat gözün ışığa odaklanmasıyla ilgili basit bir sorundur. Genellikle doğuştan gelir ve miyop ya da hipermetroplukla birlikte görülebilir.
Diğer bir neden olarak gözün yaralanması veya göz ameliyatından sonra da gelişebilir.
Astigmatın Belirtileri Nelerdir?
Astigmatlar ışık dağılmalarına bağlı olarak geceleri araba kullanırken zorlanırlar. Uzaktaki nesneleri bulanık ve dalgalı görünebilir. Özellikle astigmatı yüksek olanlar, net görememenin dışında belirgin göz ve baş ağrısı çekerler.
Astigmanın belirtileri genellikle aşağıdaki gibidir:
- Bulanık görme,
- Çift görme,
- Gölgeli görme,
- Baş ve göz ağrısı,
- Uzun süreli okuma ya da bir şeye odaklanma sonrası göz yorgunluğu ve baş ağrısı,
- Net görmek için gözleri kısma,
- Gece araç kullanırken görmede zorlanma.
Astigmatın bu semptomları günlük aktivitelerinizi yerine getirmenizi zorlaştırabilir. Yukarıdaki gibi belirtileriniz varsa bir göz doktoruna başvurmayı ihmal etmeyin. Astigmat, gözlük, kontakt lens ve lazer tedavisiyle düzeltilebilen bir sorundur.
Çocuklarda astigmat belirtileri, çocuğunuz bu durumun farkında olmadığı ya da ifade etmediği için tespit edilemeyebilir. Bu nedenle çocuklarda rutin göz muayeneleri çok önemlidir. Bu muayeneler:
- Doğumdan sonraki 6 ay içinde
- 2, 5 – 3 yaş arası
- Okula başlama öncesi
- Okul döneminde 1 ya da 2 yılda bir yapılır.
Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?
Basit bir göz muayenesi ile tanı konur. Astigmatizma; gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Gözlük
Gözlük camları, bulanık görüşe neden olan kornea veya lensin astigmatik şeklini düzeltmek için kavislidir. Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir.
Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Kontakt Lensler
Astigmat için torik lensler olarak adlandırılan yumuşak kontakt lensler, astigmat derecesi daha yüksek ise gaz geçirgen sert kontakt lensler tercih edilebilir.
Göz Lazer Ameliyatı
Gözlük ve lensi tercih etmeyenler için diğer tedavi yöntemi olan lazer göz cerrahisi ile kornea yeniden şekillendirilir. Böylece gözleriniz ışık ışınlarını daha iyi odaklayabilir.
Lazer sonrası %100 sıfır numara garantisi yoktur ama astigmat ve miyopi için lazer olan 100 kişinin yaklaşık 95’i gözlük veya kontakt lenssiz tam görebilir.
Astigmatizma hakkında sık sorulan sorular
Astigmatı olanlar nasıl görür?
Astigmat uzak mesafeyi de yakın mesafeyi de bulanık görür. Astigmatlar nesneleri net ve düzgün göremezler.
Astigmatizmada gözlük kullanır mı?
Evet, çocukluk döneminde astigmatta gözlük kullanılır. Bu kişilere astigmat gözlüğü verilir.
Astigmatizöa ilerler mi?
Astigmatizma doğuştan ilerleyebildiği gibi sonradan da olabilir. Eğer tedavi edilmezse derecesi ilerleyebilir.
Astigmatizmada renkli lens kullanabilir mi?
Elbette kullanabilir. Şeffaf lensler olduğu gibi renkli astigmat lensleri de bulunmaktadır.
Miyopi astigmat ile aynı anda görülür mü?
Evet miyop astigmat ile birlikte bir kişide görülebilir.
Miyop astigmat nedir?
Miyop uzağı görememe, astigmat hem uzağı hem yakını görememe durumudur.
Hipermetrop astigmat ile aynı anda görülür mü?
Evet miyop astigmatta olduğu gibi hipermetrop astigmat ile görülmektedir.
Hipermetrop astigmat nedir?
Hipermetrop yakını görememe, astigmat hem uzağı hem yakını görememe durumudur.
Bebeklerde astigmat olur mu?
Evet, doğumdan itibaren astigmat gelişebilir. Erken doğan bebeklerde diğer bebeklere göre astigmat görülme olasılığı daha yüksektir.
Astigmatizma türleri nelerdir?
Korneal astigmatizma ve lentiküler astigmatizma vardır. Korneal astigmatizma, kornea yüzeyindeki kavislenme anormalse olur. Lentiküler ise göz merceğindeki problemden kaynaklanır.
Ortokeratoloji nedir?
Bu işlem korneayı yeniden şekillendirmek için yapılır. Kalıcı olarak görüşü değiştirmez. Göze bir dizi sert kontakt lens takımını içeren bir tedavi türüdür.
Astigmat tedavisi bitkisel yollarla yapılır mı?
Bitkisel yöntemlerin tıbbi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bu tür denemeler göze hasar verebilir.
Astigmat baş ağrısı yapar mı?
Astigmat, baş ağrısı yapabilir.
Astigmat düzeltilebilir mi?
Evet, tedavilerle astigmat düzelir. Uygun tedaviler için göz doktoruna danışmak gerekir.
Astigmatı olan kişiler gözlük kullanmazsa ne olur?
Göz doktoru, astigmatı olan kişiye gözlük vermişse bu kullanılmalıdır. Hastaların tedaviye uyumu hastalıkların iyileşmesinde önemli bir rol oynar.
Astigmatta lazer hangi hastalara yapılır?
Göz derecesi son bir yılda artmamış 18 yaş üstü, sağlıklı retina, göz içi basıncı, yeterli korneal kalınlığa sahip, gözünde enfeksiyon olmayan, kontrolsüz diyabeti, romatolojik hastalığı olmayan, hamile olmayan, emzirmeyen kişilere uygulanır.
Astigmat dereceleri nelerdir?
0.50 ile 1.00 arasında pek bir rahatsızlık oluşturmaz. Rutin kontroller gerekir, gözlüğe ihtiyaç duyulmaz. Ancak 1.00 ile 4.00 derecelerinde astigmat miyop ya da hipermetropla görülür. Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
Astigmat için ne zaman doktora gidilmeli?
Eğer net bir görüş yoksa mutlaka göz doktoruna gidilmeli. Normalde de senede bir mutlaka rutin göz muayenesi yaptırılmalıdır. Çocuklarda durum farklıdır. Çocuklar göz sorunu olduğunu fark etmeyebilir. Yenidoğan döneminde, okul çağına kadar her sene, okul döneminde de 2 senede bir göz muayenesi şarttır. Astigmatlı çocuklarda göz doktorunun belirlediği periyotlarda mutlaka doktora gidilmelidir.
Kaynak: Memorial.com / Acıbadem.com.tr