1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Akıllı Ev Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışırlar?

Teknoloji, hayatımızın her anında bize eşlik etmekte. Gelişen ve ilerleyen teknoloji karşısında, evlerimiz nasıl uyum sağlayacak?

Akıllı Ev Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışırlar?
0

Her geçen gün gelişen, değişen ve fark yaratan teknoloji, artık hepimizin en değerli parçalarından biri haline geldi. Değişen ve her an kendini tazeleyen teknolojik gelişmeler karşısında insanoğlu, gelişime daima açık ve düzenli bir işleyiş çerçevesinde hareket ederek, hayatına devam etmekte ve bu işleyişle birlikte ilerlemektedir. Günümüzde, teknoloji denilince aklımıza ilk gelen araç ve gereçler, aslında tüm teknolojik ağ ile uyumlu, düzenli ve paralel bir işleyişe ve ilerlemeye sahip.

Günümüzde kullandığımız akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar. Hepsi, bu büyük topluluğun birer parçası ve birer ferdi. Gelişime sürekli açık olan bu aile, Tüm canlıların hayatını kolaylaştırmaya, yaşama değer katmaya, zorlukların üstesinden gelmeye, kısacası; hayatımızın her alanında kolay ve hızlı ilerlememize yardımcı olarak, vakit kavramının değerini gözler önüne sermekte.

Hepimiz için değerli olan ve bir o kadar da hızlı tükenen zaman, ilerleyen teknolojik gelişmeler ve buluşlarla birlikte, hayatımıza yeniden yön vermemizi, çağa ayak uydurmamızı ve sorunlarla hızlı bir şekilde başa çıkmak zorunda olduğumuzu bizlere hatırlatır. Bu gün sizlere, günümüzde fazla yaygın olmasa bile, hayatımızın ilerleyen süreçlerinde, hemen hemen hepimizin, vazgeçilmezi olacağına inandığım, akıllı ev sistemlerinden bahsetmeye çalışacağız.

Öncelikle akıllı ev sistemleri nedir? Nasıl çalışırlar? Kısaca değinelim.

İnsanların, rahat yaşamı için gelişen teknoloji, kimi görüşlere göre olumsuz bir durum olsa da, olumlu yönlerinin daha ağır bastığını söylemek isteriz. Yaşam alanımız olarak en çok vakit geçirdiğimiz evler. Belki de tüm insanlık için, değerli, bir o kadar da titiz bir konudur. Akıllı ev sistemleri, ilk izlenimde insanların kulağına, sadece güvenlik önlemi olarak gelebilir. Peki ya akıllı ev sistemleri sadece güvenliğimiz için mi varlar? Hayır. Akıllı ev sistemleri, insanların hatta ve hatta tüm canlıların, yaşam alanlarındaki, gelişmeleri, olumlu, olumsuz durumları, tek bir kumanda aracı ile yönetebileceği, sistemsel bir döngüdür. Bu döngüde hepimizin aşina olduğu, beyaz eşyalarımız, güvenlik kameralarımız, mutfağımız, bir fabrika çalışanları gibi, birlikte hareket ederek, yaşam alanının, kusursuz bir saat gibi işlemesine yardımcı olur.

Akıllı ev otomasyon sistemleri

1975 yılında, ilk ev otomasyon ağı teknolojisi geliştirildi. Sinyallerin dijital verilerinin, kısa radyo frekansları ile birlikte çalışması doğrultusunda, birlikte hareket eden sistem. 1900’lerde elektrik dağıtımının devreye girmesiyle, uygulanabilir hale geldi ve çamaşır makineleri, buz-dolapları, dikiş makineleri, bulaşık makineleri ve elbise kurutucular ile birlikte çalışmaya başladı. Akıllı ev sistem döngüsünün beyni olan otomasyon sistemi, tüm işlemleri tek bir kumanda ile yapabilmenize olanak sağlamakta.

Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme

Sistemde öncelik görülen husus, iç mekanın havasının kalitesini sağlamaktır. Sıcaklık kontrolü, oksijen, nem, koku, duman, ısı, toz ve hava kaynaklı, iç mekan hava kalitesi sağlamak için çalışır. Günümüzde, yaşlı yaşam alanları, gemiler, uçaklar, metrolar ve hastanelerde sıkça kullanılan bu sistem. Biz evde olmasak bile evimizin, hava kalitesini artırmak için, kendi üzerine düşen sorumluluğu daima yerine getirecektir.

Aydınlatma kontrol sistemi

Bir aydınlatma kontrol sisteminin bağımsız aydınlatma kontrolleri veya geleneksel anahtarlamaya göre en büyük avantajı, tek bir kullanıcı ara birim cihaz tarafından, tek tek ışıkları veya ışık guruplarını kontrol etme yeteneğidir. Tasarruf ve uzun lamba ömrü sunan bu sistem, tıpkı telefonumuzun parlaklık ayarı gibi, güneşe göre iç aydınlatma ışığını ayarlayarak, bizlere daha sağlıklı ve ihtiyacımız olan ışığı sunmaktadır.

Yaşlılar ve engelliler için ev otomasyonu

Günümüzde yaşlı ve engelli bireylerin, hayatlarının daha kolay ilerlemesi, yaşam alanlarındaki kalitenin artırılması için geliştirilen bu otomasyon, bireylerin evde daha rahat ve güvenli kalmasına olanak sağlayarak, sağlık kurumuna kalmak yerine evde kalmayı tercih eden kişiler için uygun bir hale gelmiştir. Evin içerisine dahil edilen, aydınlatma ve hareket sensörleri, çevresel kontroller, güvenlik kameraları, otomatik zamanlayıcılar bir bütün halinde çalışarak, bireyin yaşamına sorunsuz devam etmesini sağlar.Otomatik kapanan panjurlar, otomatik kitlenen ve hareket doğrultusunda kapanıp açılabilen kapılar ile birey evinde sorunsuz bir şekilde yaşayabilir.

2012’de ABD’de ABI Research’e göre 1,5 milyon ev otomasyon sistemi kuruldu. Araştırma firması Statista  2018 yılı sonuna kadar ABD evlerine 45 milyondan fazla akıllı ev cihazı kurulacağını belirtiyor.

Gelecek zamanda hepimizin evlerinde yavaş yavaş göreceğimiz bu sistemler, hayatımızı kolaylaştırmaya, bizlere daha verimli, tasarruflu vakit geçirmeye olanak sağlıyor. Kimine göre hayatımızda kontrol sahibi olduğu için yaşamımızı tehdit ettiği söylense de, akıllı ev sistemleri, hayatımızı kolaylaştırmak ve düzene sokmak için var. Peki ya siz ne düşünüyorsunuz? Sizce akıllı ev sistemleri olmalı mı? Yorumlarda buluşalım.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir